2006-12-07

grammatisk karma..?

Jag fick en kommentar.
Men den var så cool att den förtjänar ett fullblown inlägg:*förlåt*

Jag försökte verkligen hålla mig, men jag kan inte. Jag lovar att jag fortfarande tycker att du skriver bra och roligt men världen behöver veta detta: (pga den stora förvirring som verkar finnas)

Att sätta -o på slutet av ett verb gör det inte arkaiskt och högtidligt. Det lilla -oet ska bara användas när verbet syftar till ett plural - tex "VI äro förlorade lamm." "Vi voro alla förfärligt sugna på pilsner". Det finns dessutom en massa andra regler och böjningsformer - men det som oftast dyker upp är just att folk använder äro i singular.
Gör inte det är du snäll - det gör så ont, och det sprider en missuppfattning, småtjejer läser din blogg och tror att du är en auktoritet, bruket sprider sig och blir allmänt,snart är det omöjligt att övertyga folk om att de ägnar sig åt historieförfalskning när de låter sina historiska fiktiva personer säga "Jag äro sugen på en Orangina". Läsbarheten av äldre texter blir än mer försvårad, historien faller i glömska, svenskarna blir historielösa och röstar in högerextrema partier, först i kommuner och sen i riksdag. Den svenska demokratin faller samman och snart har vi ingen nordpol, ingen demokrati och en svensk Führer som gör ett misslyckat försök att invadera Norge, varpå USA släpper stora elaka atombomber på oss och utplånar, medräknat colateral dammage, såväl Sverige som Finland, Norge, Danmark, norra Tyskland, Storbrittanien och västra Ryssland. Hela nordeuropa, utom Island, utplånas i ett svep vilket kastar hela världen i en gigantisk lågkonjunktur i vilken 80% av kvarvarande befolkning svälter ihjäl eller dör i onödiga inbördeskrig. De kvarvarande 20% består av fullblodspsykopater, eftersom bara psykopater och kackerlackor överlever en sån dystopi, och de i sin tur upprättar en starkt decimerad men fullständigt psykopatisk, ny mänsklig ras som raskt spränger resten i luften i ett försök att utrota alla utom dem själva. Jorden imploderar och dess försvinnande ur solens omloppsbana skapar obalans i närliggande planeter som kastas ur sin bana och orsakar kollaps i ett flertal solsystem.

Jag har faktiskt Tenacious D-biljetter på måndag och jag vill faktiskt inte missa dem pga interplanetär kollaps. Så var snäll att komma ihåg pluralregeln i fortsättningen när du vill vara lite gammaldags.

Med Utmärkt Högaktning,Din Stofil i Skymningen - wee1

5 kommentarer:

simplex sa...

å allt det där av att lilla lilla du skriver o i slutet på verb i singular... Visst visste vi alla att du är viktig och har stort inflytande på internetvärlden men så här viktig hade jag ingen aning att du var... :-)
Ha ha ha ha haaaaaaaaaaaa så kul jag garvar sönder mig...
Nu var min dag fixad

Karin sa...

HA HA HA!! Klockrent! Jag äro hänförd!

Miss KeepYourDistance sa...

Ahahahahaha!

Anonym sa...

Men Storbritannien får vi lov att stava hur som haver?

Internal server error sa...

Jag tycker i och för sig att det är mycket viktigare med regeln "mellanslag efter kommatecken". Men det är jag det.